blitzzwonen.nl

De centrale verwarming

Verwarming is iets waar we vroeg of laat allemaal mee te maken krijgen. Wist je bijvoorbeeld dat maar liefst 70% van de energiekosten van een gemiddeld gezin puur gaat naar het verwarmen van de woning? Kortom, redenen genoeg om te kiezen voor een efficiënte verwarmingsinstallatie! Zelf heb ik het niet altijd makkelijk gevonden om dit allemaal uit te zoeken. Desondanks heb ik mezelf verdiept in alles wat er te weten valt over de centrale verwarming, zodat ik jou met deze blog goed op de hoogte kan brengen!

Alle mogelijkheden op een rij

Ten eerste moet je een keuze te maken tussen centrale of decentrale verwarming. Bij centrale verwarming wekt één toestel de warmte op. Dit is de centrale ketel. Via de leidingen verdeelt dit apparaat de warmte over de woning. Een andere optie is decentrale verwarming. Daarbij staan diverse toestellen in verschillende ruimtes de warmte te produceren. Naast het typ verwarming moet je ook goed nadenken over de energiebron. Tegenwoordig kun je namelijk kiezen uit aardgas, stookolie en elektriciteit.

Steeds vaker zie je het advies om jouw centrale verwarming uit te kiezen op basis van de manier waarop je de warmte ervaart. Hoe je de warmte in huis voelt, is namelijk afhankelijk van de aanwezige verwarmingstoestellen. Uiteraard zijn radiatoren de goedkoopste (en daardoor de populairste) optie. Deze radiatoren geven namelijk hun warmte af via stralingswarmte. Er loopt immers warm water door dat de CV-ketel via de leidingen verspreidt. Een andere budgetvriendelijke optie is convectoren. Deze verwarmingstoestellen geven warmte af door convectie. Ga je liever voor onzichtbare verwarming? Dan schijnt infrarood verwarming, vloerverwarming of wandverwarming een goede optie te zijn. Deze zijn weliswaar duurder, maar zorgen tegelijkertijd voor minder energieverbruik. Dat is dan wel weer mooi meegenomen!

Belangrijk onderhoud

Wanneer je eenmaal een keuze hebt gemaakt, dan is het een kwestie van periodiek belangrijk onderhoud plegen. Hoe vaak je precies een ketel onderhouden, hangt veelal af van het type brandstof. Heb je oliegestookte verwarmingsketels of centrale stooktoestellen die werken op vaste brandstof? Dan moet je deze jaarlijks onderhouden. Voor gas gestookte verwarmingsketels op propaan, butaan of aardgas moet je eens in de twee jaar een onderhoudsbeurt inplannen. Het onderhoud is in ieder geval belangrijk, omdat het effect heeft op de efficiëntie en de levensduur van het apparaat. Na verloop van tijd neemt de efficiëntie van verwarmingsketels immers af. Dat heeft vervolgens invloed op jouw energiefactuur.

Is jouw huidige verwarmingsketel nodig aan vervanging toe? Dan is het misschien een goed idee om over te schakelen naar milieuvriendelijke manier om jouw woning te verwarmen. Zo kan een warmtepomp werken als alternatief voor de traditionele verwarmingsmethoden. Uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden. Het is hierbij vooral belangrijk dat je even in kaart brengt wat allemaal mogelijk is in jouw situatie.

Mobiele versie afsluiten